Plukken/strippen

Een pup kan vanaf drie maanden oud naar de trimsalon voor een pluk- of stripbeurt.

Plukken

Ruwharige honden hebben een dubbele vacht, een zachte onderwol met daarboven ruwharige dekharen. Deze ruwe dekharen gaan twee keer per jaar in de rui. Plukken is het verwijderen van loszittende dekharen. De vacht dient in dit geval goed ´trimrijp´ te zijn om de huid (en hond) zo min mogelijk te irriteren. Loszittende haren worden met wortel en al verwijderd. Ik doe dit door het haar plukje voor plukje, op sommige plaatsen haar voor haar, in de groeirichting weg te trekken. Als dit niet gebeurt, gaan de dode haren jeuken, de hond gaat zich kapot krabben en bijten en krijgt huidproblemen.

Als een hond voor een plukbeurt in Trimsalon Dushi komt, wordt hij eerst helemaal geplukt, dan worden eventueel voetjes en het hoofd bijgeknipt. De haren worden uit de oortjes gehaald, nageltjes worden geknipt, de hond wordt na het plukken niet gewassen. De haarzakjes staan open na de plukbeurt. Als je de hond dan wast, kunnen de haarzakjes gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Plukken op de onderwol moet om de zes maanden gebeuren.

Strippen

Strippen is de helft van de plukvacht eruit halen. De hond wordt niet geheel ´bloot´ geplukt. Strippen moet om de drie maanden gebeuren. Wacht u langer dan wordt het weer een plukvacht.