Hoe borstel ik mijn hond?

Benodigdheden: pennenborstel, grove kam, splitter (als er veel knopen in de vacht zitten).

Het is heel goed om uw hond vanaf zeven weken alvast te leren wennen aan borstelen en kammen. Het beste kunt u de hond op een tafel zetten en dan borstelen. Uw hond mag niet bijten in de borstel. Zo leert hij dat het geen spelletje is. Als uw hond niet wil, dan moet u niet ophouden, want dan geeft u toe en wordt het steeds lastiger. Borstelen en kammen is een serieuze zaak.

Het borstelen begint altijd aan de onderkant. Dit betekent dat u bij de voeten start en omhoog werkt naar de rug. Hierna start u bij de buik en werkt omhoog naar de rug enz. Het haar pakt u naar boven op en borstelt het haar dat u niet vast heeft met de haarrichting mee naar beneden. Vervolgens borstelt u met steeds een beetje haar extra erbij.
De kam gebruikt u als u goed heeft geborsteld. U kamt nu het haar door om te controleren of u geen knopen heeft laten zitten. Komt u soepel door het haar heen, dan is uw hond goed geborsteld. Als de knoop toch nog in het haar zit, dan gebruikt u de splitter als volgt: de punt trekt u door de knoop heen, hou hierbij wel de huid strak. U herhaalt dit een paar keer, zodat u van een grote knoop vele kleine knoopjes maakt. Vervolgens borstelt u de kleine knoopjes er gemakkelijk uit. Vergeet de controle met de kam niet.

Op deze manier borstelt u de hond helemaal door en is succes verzekerd. Uw hond heeft nu wel een speelkwartiertje of een snoepje verdiend.